בית משפחת זלאייט - רותם
בית משפחת זלאייט הוא, נכון להיום, אחד המבנים הגדולים והמורכבים בעולם שנבנו בשיטת שקי האדמה. שיטה זו פותחה על ידי האדריכל נאדר חלילי, אדריכל איראני שהיגר לארה"ב ושם שיכלל את השיטה ואף העמיד את המבנים בבדיקות תקינה מחמירות. את סיפורו המופלא כדאי מאד לקרוא באתר של קבוצת calearth שבקליפורניה.
בסדנה לבניה בשיטה זו, שהונחתה על ידי יובל דלשד מ"אקודום", פגשתי ביוני 2007 את יותם זלאייט , המתגורר ביושב רותם, והגיע כדי ללמוד ולבדוק היתכנות של בנית בית מגורים משקי אדמה. כעבור כחצי שנה התחלנו לתכנן את הבית. תהליך התכנון היה עבורי כעין למידה של שפה חדשה – הכל עגול, אין פינות, הכל אפשרי… כמובן שיחד עם זאת נשמרים העקרונות שאנו מיישמים בכל הפרויקטים – חדירה נכונה של שמש, אוורור טבעי (ושימו לב לצנרת האוורור העליונה בקצה כל כיפה), הצללה וכו'.
גם במקרה זה, כדי לקבל חיזוק וביקורת נוספת על התכנון, ניצלתי ביקור בקליפורניה כדי לתת את התכניות לבדיקה לכמה וכמה מומחים בתחום, כולל ביקור ב calearth וישיבה עם האדריכלים שם, הממשיכים את דרכו של חלילי. אחרי הביקורת הבונה והמחזקת שקיבלתי, נותר לכולנו רק לבנות דגם, מאדמה כמובן.
הבית מורכב מחמש כיפות – חדר השינה של ההורים, המקלחת הצמודה, שני חדרי ילדים והמקלחת שלהם. במרכז כל אלה נמצא החלל המרכזי. כאשר הבנו שאם נבנה גם אותו ככיפה היא תגיע לגובה של 8 מטרים, חיפשנו פיתרון שונה ותיכננו עבור חלל זה גג עץ, המשמש כבסיס ל"גג ירוק".
תהליך הבניה החל מיד אחרי פסח השנה, ולמרבה הפלא – אנחנו עומדים היום בסוכות, וכל הכיפות גמורות ומטויחות בשכבת טיח ראשונה, וגם גג העץ כבר מונח. יותם והצוות שגייס עשו עבודה נפלאה, וגם השיטה הוכיחה את עצמה כמהירה ונוחה לביצוע. כעת, עם סיום בניית השלד והכנת הגג הירוק, האתר פתוח שוב למתנדבים לטיוח בסיד.
ראו הזמנה מצורפת.
שותפים למלאכה:
הנדסה: איתי דנגור.
ניהול עבודה בשטח: יותם זלאייט ויאיר כהן.
ושוב – עשרות מתנדבים עם ברק בעיניים… 





