מבנה קהילתי - קסר-א-סר

עמותת "בוסתן" – היוזמת את הפרויקט – מבקשת להקים בשיתוף מלא עם הכפר מתחם ציבורי על שטח של כדונם וחצי, כ450 מ"ר בנוי, אשר ישרת משפחה מורחבת המונה כ- 800 נפש.

הדמיה של המבנה
העמותה בחרה במשרד "ויטל-ברון – תכנון ויעוץ לבניה ירוקה", המתמחה בשיטות בניה אקולוגיות.

המבנה יוקם בטכניקות שונות , מודרניות ומסורתיות של בנייה אקולוגית באדמה, תוך הקפדה על סטנדרטים גבוהים של איכות, בשטח שהוקצה ע"י ועד הכפר באישור המועצה האזורית אבו בסמה.

עבודת הבנייה עצמה תבוצע בשכר על ידי חברי המשפחה המורחבת עצמם, בפיקוח גורמים מקצועיים. המתחם יכלול ארבעה מתחמים המשולבים במבואה משותפת, כאשר כל מרכיב נועד לענות על צורך או מספר צרכים:

1) מועדון גברים – במסגרת הפרויקט יועצם ויחודש מקומו של ה"שיג" בקהילה, והוא יטופח כפלטפורמה עיקרית לביסוסמנהיגות, להגדרת צרכי המשפחה, ליישוב סכסוכים פנימיים ולהגדרת תביעות המשפחה בהקשר לתהליך התכנון וההכרה. בנוסף יועברו לאוכלוסיית הגברים ב"שיג" תכנים הקשורים לתהליך ההכרה ולמערכות המדינה (מיסוי, בטח"ל, בריאות ועוד).

2) מתחם נוער – כינון מתחם הנוער בסמוך ל"שיג" יגדיל את האינטראקציה הבין-דורית ויעמיד בצורה ברורה יותר את הדור המבוגר כמודל לחיקוי עבור הדור הצעיר. בנוסף, במסגרת מתחם הילדים והנוער יועברו תכנים הקשורים למסורת הבדואית, להכרת המדבר ולהיסטוריה של הכפר. תכנים אלו יסייעו לחיבור הדור הציער למסורת הבדואית ולגישור הפער הבין דורי.

3) מתחם נשים – יצירת מתחם שירותים חברתיים עשיר שכולו במסגרת המשפחה המורחבת יאפשר לנשים ליהנות מהשירותים בנוחות יחסית. הפעוטון שימוקם במכלול הנשים במתחם יאפשר לנשים לפנות מזמנן להשקיע בעצמן. במכלול הנשים יועברו תכנים שיאפשרו לאישה לחזור ולרכז את הפעילות הכלכלית במשק הבית, להשקיע בעצמה כאדם וכאם ולמצוא קהילה עימה תוכל לחלוק קשיים והתלבטויות. המציאות במדינה מודרנית בה קיימת אינטראקציה רציפה בין אוכלוסיות הביאה לערעור התפקיד המסורתי של האישה ולמגבלות על יכולתה לנוע ולתפקד במרחב הציבורי. מתחם זה בא לחזק את תפקידה של האשה בחברה הבדואית.

4) חממה לעצים – במסגרת הפרויקט יושם דגש על פיתוח בר-קיימא הן במישור הפרטי והן במרחב הציבורי. פרויקט החממה מהווה את מוקד העשיה הזו הן כמרכז של יצור עצים והן כמרכז של חינוך אקולוגי. בנוסף, הנשים תנהלנה את פרויקט החממה בדומה לפרויקטThe Green Belt Movement שהוקם בקניה בשנות ה-70 של המאה הקודמת בו מלבד ההטבות הסביבתיות והכלכליות, ניהול חממות עצים הווה מודל להעצמה של הנשים.

שלבי התכנון של הפרויקט החלו ומיועדים להמשך עד חודש דצמבר 2009. שלב הבניה של המתחם יחל בפברואר 2010 וימשך כ9 חודשים. בנוסף, הכשרות של מנהיגים מקומיים שינהלו את המתחמים השונים, והכשרת הבנאים, כבר החלה.

במסגרת הכשרת הבנאים גובשה קבוצה של 15 בחורים בגילאים 19-29 , שנשלחו לקורס ראשוני בקיבוץ לוטן, ומיד אחריו ללמידה והתנסות במצפה רמון בליבון לבני אדמה, ובישוב רותם בצפון הבקעה, להתנסות בבניה בשקי אדמה.

2-2-1255634270
cimg3527-1255634646
cimg3452-1255634609
cimg3430-1255634523
5-5-1255634408
4-4-1255634354