שיטות בניה אלטרנטיביות
כאשר אנו שומעים את צמד המלים "זיהום אוויר", למשל, מיד עולה לנגד עינינו תמונת אזורי התעשייה הגדולים, משאיות הענק והערים הפקוקות. אולם מחקרים חדשניים ובלתי תלויים מצביעים על תמונה שונה: מבנים והשימוש בהם, בעיקר חימום ומיזוג של בנינים, אך גם יצור והובלה של חומרי בניה, הם צרכני אנרגיה רציניים מאד. 53% מכלל זיהום האוויר בארץ נגרם מסיבות אלו. אם כך אנחנו, כאנשים העוסקים בענף הבניה באופן קבוע או בונים את ביתנו באופן חד-פעמי, יכולים להשפיע רבות על זיהום האוויר ולגרום להפחתה ניכרת אם נבנה חכם יותר, נכון יותר, ירוק יותר.
למידה מדויקת של האקלים הספציפי לאזור בו נמצא המגרש הכרחית לתכנון ירוק. לפני תחילת התכנון ניתן להשיג נתונים על האקלים מהשרות המטאורולוגי – קו הרוחב המדויק, טמפרטורות מינימום ומקסימום, הפרשי טמפרטורה בין יום ללילה, משטר הרוחות, אחוזי הלחות – כל אלה יהוו גורמים שישפיעו על ההחלטות לגבי חומרי הבניה, העמדת המבנה ביחס לרוחות השמיים, מיקום וגודל של פתחי המבנה וכדומה. החלטות אלו הן חלק מתכנון אקלימי חכם, ואינן דורשות השקעה נוספת או מיוחדת מצד הבונים.
לדוגמא: הבית לא יהיה יקר יותר לבניה אם חזיתו תפנה דרומה או צפונה, אך תהיה לכך משמעות מבחינת חדירת שמש חורף לתוכו. בית זה אולי ידרוש פחות חימום בחורף, ומכאן נגזר חיסכון בחשמל, כלומר הפחתת זיהום האוויר. הדבר נכון גם לגבי ההתחשבות באוורור הטבעי – החלונות לא ידרשו תוספת השקעה אם יעמדו בכיוונים הנכונים מבחינת משטר הרוחות, והבית יהיה נעים יותר למגורים וידרוש הרבה פחות שעות מיזוג.
לאחר השלב של תכנון נכון של הבית, תכנון ירוק, אנו מגיעים לשלב ההחלטות הנוגעות לחומרי הבניה. כאן מתווסף פן נוסף ליכולתנו להפוך את הבית לאקולוגי יותר. מצד אחד עלינו להתחשב בתפקוד ובאפקטיביות של החומרים. בבית אקולוגי יש התאמה של תפקוד חומרי הבניה לאקלים – באזורים עם הפרשי טמפרטורה חדים בין יום ולילה, כמו בהר הנגב למשל, תהיה עדיפות לחומרים עם מסה תרמית כגון אבן, אדמה. באזורים חמים ולחים תהיה עדיפות לחומרים המספקים בידוד גבוה, כמו שכבות הבידוד הרבות בבניה הקלה, או בלות הקש.
מבחר שיטות בניה אלטרנטיבית מודרניות
בניה בחבילות קש
בשיטת הבניה בחבילות קש, strawbale building חומר הבניה העיקרי הוא חומר שמהווה שאריות של גידול אחר – קש החיטה או קש האורז. החקלאות מספקת לנו בכל שנה אלפים של חבילות מוכנות לבניה. הקש הדחוס מהווה חומר בידוד ברמה מעולה, וקצב הבניה הוא מהמהירים ביותר המוכרים.
השיטה התפתחה לפני כ100 שנה בערבות מדינת נברסקה בארה"ב, ומשנות ה70 היא זוכה לתחייה מחודשת. מאות בתים בנויים בשיטה זו ברחבי העולם, וגם כ20 בתים בארץ.
יש עדיפות לתכנון שיתחשב בשיטה מבחינת מידות החבילה כדי להקל על הבנאים, אך בעיקרון החבילה ניתנת לפיצול וקשירה מחדש ושיטה זו מאפשרת גמישות בתכנון ובניה של בתים מסגנונות שונים ובגדלים שונים. את חבילות הקש מניחים על הגבהה כלשהי מחומר קשיח ועמיד למים.
בבניה בשיטה זו ניתן לבנות שלד למבנה מכל חומר מוכר – בטון, ברזל או עץ. כמו כן השיטה מתאימה גם לבניית קירות נושאים ללא צורך בשלד, שהיא כמובן זולה יותר. בארץ קצת יותר קשה להביא שיטה כזו לידי אישור הנדסי.
בית מידות כולל מגדל מחבילות קש בארה"ב.
ספינות אדמה – מבנים מצמיגים דחוסים בעפר
את ספינות האדמה הראשונות, וכמעט את כל אלו שנבנו בעצם, הגה ותכנן אדריכל אמריקאי בשם מייקל רינולדס. ריינולדס חי ופועל בדרום הרי הרוקי, מדינת ניו-מקסיקו בארה"ב, מקום בו החורף קשה.
החשיבה שלו התפתחה בשנות ה70, שנות משבר הנפט. הוא הצליח לתכנן למבנים העשויים מחומר ממוחזר (צמיגים), מכילים מסה תרמית משמעותית ( העפר הדחוס בתוך הצמיגים), ובעצם הם אוטרקיים כמעט לחלוטין – לתושבים בבתים אלו אין צורך באנרגיה לחימום וקירור, יש להם אספקת מים נקיים תמידית במיכלים האוגרים את מי הגשם מהגג, מערכת סולרית לאספקת חשמל ואדניות גדולות הממוקמות מתחת לחלון הדרומי, בהן אפשר לגדל ירקות גם בחורף, כאשר האדמה בחוץ קפואה.
המבנה פרוס ממזרח למערב, כך שהחזית הדרומית היא ארוכה מאד, וכולה חלון אחד גדול . קרני השמש בחורף חודרות דרך חלון זה עד לקיר הצפוני, הוא קיר הצמיגים הדחוסים המכוסה בעפר מצידו הצפוני. קיר זה אוגר חום במשך היום ומשחרר אותו לקראת ערב, כאשר הטמפרטורה בחוץ צונחת.
בקיץ השמש גבוהה, החלונות מוצללים, והקיר הצפוני, מאחר שהוא כולו מוגן בתוך מעין גבעה, הופך לקיר שמצנן את המבנה. כדי שהשיטה הזו תפעל, התכנון של המבנה מוגבל מאד, וכל ספינות האדמה נראות דומות מאד זו לזו.
בניה בשקי אדמה
קש-קל light straw
מתערובת זו אפשר לעשות טיח למבנים שנבנו בשיטות אחרות. אפשר לבן ממנה לבנים ואפילו קורות לבניה.(החומר קל מאוד) אפשר ליישם אותה גם בהתזה וביציקה.
בניה בחבילות קש – strawbale building
ספינות אדמה – Earth Ships
נאדר חלילי על רקע מבני הכיפה משקי אדמה
בניה בנייר ממוחזר – Papercrete