יעוץ ירוק
אולם מחקרים מעמיקים ואוביקטיביים הנערכים שוב ושוב במרכזים האקדמיים המובילים בעולם , מראים כי כ50% מצריכת האנרגיה המזהמת בעולם המערבי קשורה ישירות למבנים – בעיקר חימום וקירור של מבנים, וכן שריפת חומרים לתעשיית הבניה, הובלת חומרי בניה וכד'.
הקשרים כאלו בין בניה ואיכות סביבה ניתן לראות גם בנושא של זיהום מים, אתרי פסולת, רעילות חומרים ועוד. אם נצליח לשפר את בתינו ולהתחשב בכל ההבטים האלו ככל הניתן, תוכל להיות לנו השפעה משמעותית על זיהום האויר ופליטת גזי חממה, כמו גם על פרמטרים אחרים הקשורים לאיכות סביבה.
כמובן שהרגע המתאים ביותר לקחת גורמים אלו בחשבון הוא זמן התכנון של מבנה חדש.
קיימות לא מעט שיטות מרתקות של בניה אלטרנטיבית, (באדמה לא שרופה, בחבילות קש, נייר או צמיגים) אולם בכתבה זו לא נעסוק בהן. אנסה להתמקד בגורמי תכנון שניתן להתחשב בהם גם כשבונים בבניה קונבנציונלית, כדי ליצור בית "ירוק" יותר, ונכון יותר לסביבה, לדייר ולתקציב התחזוקה של המבנה בטווח הארוך.
כדי להכניס גורמים אלו לתהליך התכנון, אני מציעה להיעזר ביועץ ירוק. היועץ עוסק ביעוץ לשיפורים אקולוגיים לתכניות של האדריכל או לבית קיים, תוך כדי למידה של תנאי האקלים הספציפיים של האזור ולקיחה בחשבון של הגורמים הבאים:
ניצול אנרגיה סולרית פסיבית ככל הניתן לפי תנאי האקלים
בשיטה זו אנו מנצלים את המסה התרמית – חלקי המבנה שעשויים מאבן, אדמה , בטון או חומרים קרמיים – בניגוד לחומרים כמו עץ או מתכת שאינם מהווים מסה תרמית.
כאשר המבנה נמצא באזור בו קיימים הפרשי טמפרטורה משמעותיים בין היום והלילה, כדאי לנצל זאת לחימום פסיבי של המבנה בחורף, על ידי פתיחת חלונות בגדלים מחושבים לכיוון דרום. השמש החורפית הנמוכה שתחדור דרך חלונות אלו תחמם את המסה התרמית, שבשעות הערב תתחיל להתקרר באיטיות ולפלוט את החום שצברה במשך היום אל תוך הבית. זאת בתנאי שהבית מבודד היטב מבחוץ. בקיץ מתקיים תהליך דומה – צינת הלילה נספגת במסה התרמית ועוזרת לנו לשמור על קרירות בבוקר, כשבחוץ הטמפרטורה מתחילה לעלות.
באזורים בהם לא קיימת הצדקה "לעבוד" עם המסה התרמית, ניתן לנצל אנרגיה סולרית באופן פסיבי על-ידי חימום האויר שנכלא במרפסת שמש או חממה דרומית.
הצללה
הצללה על חלונות דרומיים ומערביים יכולה להוריד כמה מעלות בימי הקיץ. ההצללה האידיאלית היא הפיכה – כלומר ניתן בקלות להסיר אותה בחורף כדי לתת לשמש לחדור אל הבית. למשל – נטיעת עצים נשירים בחצר מסביב לבית בכיוונים האמורים, או לחלופין פרגולה מתכווננת.
אוורור טבעי מותאם למשטר הרוחות המקומי
באיזורים מסוימים הרוחות הצפוניות הן נעימות , אולם באיזורים אחרים הן קרות מאוד ולא רצויות בתוך הבית. לכן על המתכנן או היועץ ללמוד היטב את משטר הרוחות , הן מנתוני השירות המטראולוגי והן מהידע של תושבים ותיקים באזור, מאחר ולהתנהגות הרוח יש גורמים טופוגרפיים ספציפיים מאד. לאחר מכן ניתן לקבוע את כיווני החלונות, את גובהם, (חשוב מאד לאפשר יציאת אויר חם מחלונות גבוהים בכל בית), ואת החלוקה של השדות לפתיחה.
תאורה טבעית, חיסכון בתאורה מלאכותית
אזורים חשוכים בבית הם זוללי חשמל, וכדי להמעיט בהם כדאי לסקור שוב את פריסת הפתחים במבנה. במקומות שלא ניתן לפתוח בהם חלון, אפשר להיעזר במתקן שמתעל את אור השמש דרך צנרת , מכיפה שקופה על הגג אל אביזר קצה דומה לגוף תאורה סטנדרטי .
גם בתחום התאורה המלאכותית ניתן לעשות הרבה כדי לחסוך חשמל, הן חשמל לתאורה עצמה והן חשמל לקירור במקומות בהם התאורה מחממת מדי. כדאי להעדיף תאורה פלורצנטית ונורות לד חדשניות על נורות הליבון וההלוגן.
בידוד וזיגוג
כאמור מומלץ לבודד את הבית מצידו החיצוני של הקיר. כל שיטת בניה ואופני הבידוד המתאימים לה – שכבות קלקר, טיח תרמי (טיח שיש בו כדורי קלקר קטנים), לוחות מבודדים ועוד. אפשרות חדשנית ו"ירוקה" תרתי משמע לבידוד הגג היא גידול צמחיה על גגות שטוחים ואף משופעים בשיפוע קל . הצמחיה גדלה על מצעים קלים (כגון פרלייט או טוף), אטומים ומנוקזים היטב, ומהווה גם בידוד מעולה לגג המבנה וגם תוספת של שטחים ירוקים למרקם העירוני – ישובי.
בנושא הזיגוג, אנו מעדיפים זכוכית בידודית, או זגוגיות מסננות קרינה.
גמר חיצוני וצבעי חוץ
צבעים בהירים וטיח מחוספס יועילו לשמור על קירות הבית מהתחממות יתר בימות הקיץ. את הגדר הבויה, לעומת זאת, כדאי דווקא לצבוע בצבע כהה יותר, כדי שתספוג קרינה במקום להחזיר אותה לכיוון הבית…
מחזור מים אפורים
המים האפורים הם מי המקלחות, כיורים לנטילת ידים ומכונת הכביסה. בזמן בניה או שיפוצים אנו ממליצים להפריד אותם מהמים השחורים – מי האסלות – הזורמים ישירות לביוב, לצורך טיהור ושימוש מחודש. בארץ פועלות היום כמה וכמה חברות העוסקות באספקה ואחזקה של מערכות טיהור מסוגים שונים, החל ממערכות קטנות וסגורות המיועדות לצרכן הפרטי, דרך מערכות גדולות הכוללות שילוב צמחי מים בגינה, ועד מערכות מוסדיות וישוביות. כמובן שחישובי עלות-תועלת של כל מערכת תלויים במחיר המים ורמת הצריכה של כל אוכלוסיה.
על היעוץ הירוק לכלול ביקור ראשוני במבנה או במגרש המיועד לבניה, והתרשמות מתנאים ספציפיים.
למפגש זה כדאי להכין תכניות – גרמושקה להגשה או תכניות כפי שהוגשו לועדות בזמן הבניה.
את התכניות יקח היועץ איתו לתקופת זמן, כדי ללמוד אותן ובמקביל את תנאי האקלים והשטח. בסיום הלמידה מוצא דו"ח מפורט לגבי שיפורים מוצעים למבנה. כמו כן מופיעים בדו"ח פרטי קשר של חברות ואנשי ביצוע שונים שיכולים לבצע את ההמלצות.
ההשקעה ביעוץ היא זניחה ביחס להוצאות התכנון והבניה, והתחשבות בהמלצות יכולה להפוך את הבית לחסכוני בטווח הארוך, ולעזור לכולנו לחיות טוב יותר וחסכוני יותר.