בניה ירוקה - שלשת השלבים
בניה ירוקה – שלשת השלבים
זוהי בניה חכמה עם התאמה נכונה לאקלים, דבר המאפשר צמצום בצריכת האנרגיה והמים במבנה.
כיצד עושים זאת? ננסה לתמצת את התהליך לשלשה שלבים: תכנון נכון וחכם, בחירת חומרים, ומערכות אקטיביות.
שלב א' – תכנון.
לשלב הראשון הייתי קוראת – "המובן מאליו", והוא תכנון אקלימי נכון (מה שלצערנו אינו מובן מאליו כלל). במגוון השיקולים האדריכליים אליהם אנו רגילים בתהליך תכנוני רגיל, יש להכניס עוד כמה נושאים:
- כיוון שהשמש מבצעת מסלול שונה בקיץ ובחורף, ניתן לרתום את השמש לטובת אקלום הבית בשלב התכנון. ניצול קרינת השמש מכיוונים נכונים בחורף ובקיץ, כך שבחורף הבית יהיה מוצף שמש ומחומם, ובקיץ מוצל ומוגן מקרינה ישירה, הבנה זאת של הכיוונים מאפשרת לא רק נכון העמדה נכונה של הבית אלא גם בחירה נכונה של גודל הפתחים. לידע זה השפעה אפילו על תכנון נכון של החלוקה הפנימית, כך שאזורים המשמשים לשהיה במשך היום, פונים לכיוונים השונים משאר חלקי הבית. (בתמונה – מבט מזוית השמש אל גג הבית. הפס הכחול הוא מסלול השמש ביום הארוך בשנה, והפס האדום מסלול השמש ביום הקצר בשנה. הדמיות אקלימיות – שגיא אבירם)
- אוורור טבעי. לכל איזור יש משטר רוחות שונה ולכן גם התכנון צריך להיות שונה. למשל: תכנון פאטיו באזורים מסוימים בארץ, חלונות בכיוונים המתאימים לפי משטר הרוחות, חלונות בגבהים שונים (חוקים פיזיקלים שונים, מאפשרים ליצור אפקטים של יניקה ומשב רוח פנימי יעיל) וכד'.
- חישובי ההצללות המדויקים, כך שכל גגון או פרגולה ייבדקו ויהיו אופטימליים לפונקציה שהם משרתים.
- תכנון לחיסכון במים בקבועות הסניטריות, בגינון ולעיתים אף באיסוף המים לצורך מיחזור.
כל אלו ועוד, משתלבים בתכנון מבלי לגרום להוצאות נוספות בתקציבי הבניה. קחו, לדוגמא, את סעיף ההוצאה על החלונות – מיקום מדויק ונכון של החלון לצורך אוורור נכון, לא יעלה ולא יוריד בתקציב המיועד להם – אך יועיל בטווח הארוך לאיקלום נכון של המבנה ולחיסכון באנרגיה למשך שנים רבות.
שלב ב' – חומרים
השלב השני הוא שיפור החומרים, וזהו שלב חשוב מאד בבניה ירוקה. חשיבה מעמיקה על בחירת חומרי המעטפת תביא אותנו לשקול ולאזן בין המסה התרמית במבנה לבין חומרי הבידוד. גם כאן, לחקירת האקלים יש משמעות. הפרשי הטמפ' בין היום ללילה משפיעים עד מאד על בחירת סוג הבניה והחומרים שמתלווים אליה.
אנו משתדלים לשפר את ההתנגדות התרמית של המעטפת על ידי בחירת חומרים טובים יותר:
- שיפור הבלוק מבלוק אפור פשוט לבלוק מבודד.
- שיפור הזיגוג לזגוגית כפולה, ובמקביל שיפור מסגרת החלון מפרופיל אלומיניום פשוט, לפרופיל שיכול להכיל זיגוג כפול עם מרווח גדול. (בתמונה – כל פן של הזיגוג הכפול ממוספר, וניתן להוסיף ציפויים מסנני קרינה באחד מארבעת הצדדים)
- בידוד הגג בצורה מיטבית ע"י תוספת של חומר בידוד לפי אופי הגג.
- השקעה בתריסים טובים יותר , כגון צלונים ממונעים מסתבסבים שיכולים לאוורר ולהכניס אור.
- השקעה בנורות וגופי תאורה חסכוניים.
רוב השיפורים האלה דורשים השקעה נוספת בתקציב הבניה, אף שנתקלנו במקרים שבהם בחירה נכונה של חומרי בניית המעטפת , בהתאם למיקום הגאוגרפי של הבית אף גרמו לחיסכון. אולם באופן יחסי – זוהי השקעה זניחה יחסית עם החזר מהיר.
שלב ג' – מערכות אקטיביות
בשלב השלישי נמצאות המערכות המורכבות, האקטיביות. למשל:
- מערכות לטיהור מים אפורים – אם על ידי צמחיה או בדרכים ביולוגיות אחרות.
- מערכות סולאריות לייצור חשמל. (בתמונה, יחד עם דוד שמש – מערכת תרמו-סולארית לחימום מים)
- גגות ירוקים – אמצעי נפלא לבידוד הגג, רווחת הדיירים בבתים משותפים, ויצירת ריאות ירוקות.
- מערכות בית חכם המפקחות על ההצללות ואמצעי האוורור, ומנטרות את התאורה והמיזוג על ידי חיישנים.
אלו אמצעים ירוקים מאד התורמים לאיכות הסביבה, אך הם דורשים השקעה , ולפעמים אינם קשורים כלל למבנה עצמו, ובודאי לא הופכים אותו באופן מיידי למבנה ירוק. לגבי מערכות אלו, על הבונה לשקול כל אחת לגופה, לבדוק את מקורות המימון העומדים לרשותו, ולהכין מאזן עלות-תועלת והחזרים.
בארץ פרושים פרויקטים לא מעטים, שנמצאים בנקודות שונות על הסקאלה בכל שלשת השלבים הללו. יש כמה וכמה מבנים , הן בבניה הפרטית והן בבניה רוויה, וכן בניני ציבור, העומדים בתקן הישראלי ובתקן הבניה הירוקה האמריקאי, LEED. כמה וכמה עיריות מציבות דרישות בתחום הבניה הירוקה, שמהותן העיקרית תכנון מוקפד יותר מבחינה אקלימית ושיפור איכות החומרים.
על כך נותר לנו רק לומר – כן ירבו מבנים כאלה, המאפשרים מגורים נוחים לדייריהם, במחיר מופחת מהסביבה והטבע.