בית סגל-זוהר מעלה גמלא

לפני כשלש שנים הגיעו למשרד שתי משפחות , שבהן אחד מבני הזוג הוא בן מעלה-גמלא. שתיהן רצו לבנות את ביתן בנחלות המיועדות לבני המושב, ושתיהן תהו האם ניתן, בצפון הגשום, לבנות בחבילות קש.
רצה הגורל, והמשפחה שאכן בנתה לבסוף בחבילות קש פנתה למתכנן אחר, ואילו משפחת זוהר-סגל החליטה, בתהליך התכנון, לא להיכנס להרפתקאת הבניה בקש.

כך התחיל התכנון הראשון של המשרד לחומרים קונבנציונליים בלבד, כאשר כל האלמנטים של בניה ירוקה צריכים להימצא בתכנון. ראיתי זאת כברכה – זו ההזדמנות שלי להוכיח את שאני תמיד חוזרת ואומרת בהרצאות – תיפקוד אקלימי נכון של מבנה תלוי בראש ובראשונה בתכנון נכון, ורק במקום שני מגיע טיב החומרים.

 

העמדה

מאחר והמגרש גדול מאד, אין שום בעיה להעמיד את הבית בהעמדה אופטימלית, אם לא לומר אידיאלית – חזית ארוכה ויפה פונה דרומה, ובה מרוכזים פתחים גדולים – חלון נדיב בחדר הילדים הדרומי, חלון דרומי גדול לפינת האוכל, חלון דרומי גדול לסלון , שבו גם יציאה אל מרפסת גדולה אל הנוף המערבי, הכנרת.

המרפסת יכולה להיות אם כן מקורה ומוצלת באופן קבוע ולא בהצללה דינמית, מאחר והיא פונה מערבה. למזרח חלונות מעטים וקטנים, מאחר ובגולן רוחות מזרחיות חמות ולא נעימות בחורף ובעונת המעבר.

אוורור טבעי

מאחר ואנו נמצאים במגרש גבוה ופתוח לכל הכיוונים, יש חשיבות רבה לנושא האוורור הטבעי. ארשה לעצמי לומר שזו תהיה איוולת גמורה, במיקום כל כך חשוף לרוחות, שלא להתחשב בכיווני הרוח ולמקסם את האוורור הטבעי כך שלא יווצר שום צורך בצינון ומיזוג הבית גם בשיא הקיץ.

נקטנו כמה פעולות חשובות לצורך זה. הראשונה היא הצמדת חלונות אל התקרות, גם בסלון וגם בחדרי הילדים– במסדרון. חלונות אלו משמשים ליציאה של האויר החם, הקל, שמוצא תמיד באופן טבעי את דרכו למעלה.

אולם העיקרית שבהן היא תכנון חלל המדרגות כך שישמש כפיר אוורור, באמצעות אפקט ונטורי.

מגדל המדרגות חשוף לקירות חיצוניים בשלשה כיוונים שלו, ובכיוון המערבי והמזרחי פתחים זה מול זה. כאשר פתחים אלה פתוחים והרוח המערבית נושבת דרך החלל וממשיכה מיד בדרכה החוצה, נוצר תת לחץ , שמפעיל את האפקט הונטורי ומושך אויר חם מהבית דרך חלל המדרגות.

כמו כן קיימת גם אפשרות של אוורור מפולש פשוט – בקצה המסדרון חלון מזרחי שנמצא מול הפתחים המערביים שבקצה השני של הבית, ומבטיח מעבר תמידי של רוח במסדרון, בסלון ובפינת האוכל.

אציין כאן כי כמו בכל פרויקט אחר בתכנון משרדי, שאלת הפתחים היא קריטית. אנו נוקטים חישוב מאד מדויק של היחס בין הפתחים בכיוונים השונים, לבין רצפת החדר. לכל בית טבלה מפורטת של הפתחים, וכל שינוי שמתבקש על ידי המשפחה נבדק לאור טבלה זו. כמו כן נערכת גם הדמיה של חדירת השמש אל תוך הבית, וכן הדמיה תרמית.

חומרי הבניה

ביום שהוחלט כי הבניה תהיה בשיטות קונבנציונליות, תוכנן שלד רגיל עם תקרת צלעות. את קירות המבנה החלטנו לבצע בבלוק פומיס. אני חששתי מקור וביקשתי גם טיח תרמי על המעטפת כולה, אולם בסופו של דבר התבצע רק בידוד של גשרי הקור.

החלונות גם הם בסטנדרט המקובל בארץ – אלומיניום, עם בידודית קצת יותר טובה מהמקובל – מרווח 10 מ"מ בין הזגוגיות.

המשפחה נכנסת לגור בבית בימים אלה, אפריל 2012, כאשר בינתיים אין רכישה של מזגנים עד שיוכח אם ניתן לחיות בעזרת האוורור הטבעי ומאווררי תקרה בלבד.


שותפים לעשיה

  • תכנון הנדסי - מרי חדאד , ח.מ הנדסה , גוש-חלב.
  • פיקוח צמוד – דודי גולן, חד-נס.
south-west
far-front-big
pic-vent
sec-vent
20
DSCN0887
DSCN0884
DSCN0866
DSCN0881